„Nincs még egy olyan lenyűgöző és kutatásra érdemes terület, mint a természet tanulmányozása. Az emberi értelem legfőbb célja megérteni ezt a nagyszerű alkotást, felfedezni a benne ható erőket, és az ezeket irányító törvényeket.”

Nikola Tesla fizikus, feltaláló

Titok: állandó megújulás

INTERJÚ PINTÉR CSABÁVAL,
A KECELI PINTÉR MŰVEK TULAJDONOSÁVAL

A Pintér Művek 2018-ban ünnepelte alapításának negyven éves évfordulóját. A jelenlegi üzemkomplexum felavatásának harmincéves jubileumáról pedig tavaly emlékeztek meg. A cégbirodalmat a magyarországi rendszerváltás egyik jelképeként tartják számon. A Pintér Művek ma is őrzi a hagyományait, a megbízhatóságot és az innovációt tűzte ki zászlajára. Pintér Csaba tulajdonossal az elmúlt évek munkáiról, fejlesztéseiről, a vállalat jövőre vonatkozó terveiről beszélgettünk.

Hogyan alakult a Pintér Művek elmúlt három éve?

– Természetesen voltak nehezebb és jobb időszakok is a vállalat életében. Összességében azt mondhatom, hogy sikerült tartanunk piaci helyzetünket. A dolgozói állomány egy része kicserélődött, de az új munkatársak messzemenőkig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Igyekszünk haladni a korral, ezért számos új befektetésbe fogtunk bele. Elkezdtük a gépparkunk modernizálását. 2018 decemberében nyertes pályázatot nyújtottunk be az Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program keretében, „Nagy pontosságú hegesztési eljárással készült acéltermékek fejlesztése a Pintér Művek Kft-nél” címmel. Ennek köszönhetően, közel 800 millió forintból sikeresen befejeztük a saját fejlesztésű hegesztő automatánk kivitelezési és tesztelési munkálatait. Ugyanezen pályázat keretében – egy későbbi termék sorozatgyártásának előkészítéseként – lehetőségünk nyílt négy új, többfunkciós megmunkáló berendezés (CNC-vezérlésű élhajlító, fiberlézer, hengerítő, lézer- és plazmavágó), valamint egy, az Ipar 4.0 követelményeinek is megfelelő termelésirányító és döntéstámogató szoftver beszerzésére. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy minél többen megismerjék a vállalatot. 2019 novemberében például bekapcsolódtunk a „Modern Gyárak Éjszakájába”, amit nagy sikerként könyvelünk el, mivel közel 200 látogatót fogadtunk. Úgy tűnik, erőfeszítéseink eredményesek. Az elmúlt évben a bevételeink közel 40 százalékkal emelkedtek. Biztató számunkra, hogy az idei év még jobbnak ígérkezik az előre látható projekteknek köszönhetően.

A fémmegmunkálási feladataik közül melyeket emelné ki?

– Mint mindig, a feladataink igen szerteágazók és nehezen tervezhetők. Ugyanakkor vannak olyan állandó partnereink, mint például a MIAS Hungary Kft., amelynek évek óta gyártunk kötéldobokat előre lekötött, éves szerződés keretein belül, ami nagy segítséget jelent a gyártásszervezésben. Emellett Pakson újraindul a kiégett kazetták átmeneti tárolója tervezett bővítésének újabb fázisa, amire a Pintér Művek sikeres pályázatot nyújtott be. Idén el is kezdődik a gyártás, ami több évre ellát bennünket feladattal. Mivel ez egy visszatérő projekt – a 1990-es évek közepétől részt veszünk benne −, ezért már rendelkezünk kellő tapasztalattal, hogy megfeleljünk a projekt magas szakmai és műszaki elvárásainak. Ráadásul az itt szerzett tapasztalatok a termelés más szegmenseit is segítik.

A környezetvédelem mindig fontos volt az Ön számára, s köztudott, hogy elkötelezetten támogatja az ilyen jellegű technológiák fejlesztését. Milyen eredményekről tud beszámolni?

– Az új idők új elképzeléseket igényelnek. Jelen pillanatban két fő területen dolgozunk. Az egyik a környezetünkben óriási mennyiségben felhalmozódott és veszélyesnek minősülő elektronikai hulladék környezetbarát módon történő feldolgozása. Tavaly alapítottuk meg az EWM Group Kft-t, ami pontosan ezt a tevékenységet végzi. A beérkezett és frakciókra bontott hulladék minden részét újrahasznosítják, még a műanyagot is. Ezt rendkívül fontos dolognak tartom. A másik kutatási terület a nulla emissziójú energiatermelő rendszerek fejlesztése. Ezen a téren is komoly eredményeket értünk el, s reméljük, hogy a közeljövőben be tudunk mutatni egy sorozatgyártásra alkalmas berendezést.

Korábban említette az Önök által kifejlesztett hegesztőrobotot. Miben áll ennek az újszerűsége?

– A robottal többféle hegesztési eljárást tudunk végezni. A fej mozgatását azzal küszöböltük ki, hogy egy elektromágneses térrel mozgatjuk a megolvasztott fémet. Ez rendkívül nagy biztonságot nyújt, hiszen a hegesztés során az adott varratsoron belül is tudunk változtatni az eljáráson. Ezzel gyakorlatilag kiváltottuk a varratkezdés és varratbefejezés problémáját. A szabadalmazott eljárás jelentőségét jól mutatja, hogy korábban, a Paksi Atomerőműben végzett munkánk során egy bizonyos hegesztési feladatnál minden alkatrészt röntgeneznünk kellett, most már csak minden 600. hegesztésnél kell ezt megtennünk.

A fentiekből egyértelműen adódik a kérdés: mit jelent Önnek az innováció?

– Van felénk egy mondás, miszerint abból a gyümölcsből készül a jó pálinka, ami már nincs a fán, de még nincs a földön. Az innováció is pontosan ilyen köztes állapot, mert állandó megújulásra sarkall. Ha megvalósul egy ötlet és elindul a maga útján, nem szabad megelégedni, mert egy idő után meghaladhatják az elért eredményeket. A titok kulcsa, hogy nyitott szemmel kell járni. A természetből kell ellesni az ötleteket, megfigyelni a törvényszerűségeket, mert igazolni tudják a fejlesztéseink során folytatott kutatásaink helyességét. Számomra az innováció egyet jelent a megújulással és a fejlődéssel.

Miben látja a Pintér Művek erősségét?

– Az egyedi gépgyártás nem sorozatgyártás, ahol hónapokkal vagy akár évekkel előre is látni lehet a kapacitások alakulását, így utóbbi esetében sokkal egyszerűbb tervezni. Ez az üzletág nagyon nehezen kiszámítható, ezért sokkal inkább figyelnünk kell a piaci igényekre. Ha érkezik egy teljesen újfajta megrendelés, készen kell állnunk arra, hogy képesek legyünk teljesíteni. Ez óriási kreativitást és rugalmasságot igényel tőlünk. Munkatársaink évtizedek óta ilyen közegben edződnek, ami hihetetlen mennyiségű pótolhatatlan tudással és tapasztalattal vértezte fel őket. Úgy vélem, ez a mi legnagyobb erősségünk, s ennek köszönhetjük, hogy immár négy évtizede meghatározó piaci szereplők vagyunk.

Milyen terveket fogalmazott meg erre az évre?

– Az idén a legfontosabb feladatunk a folyamatban lévő projektek pontos végrehajtása. Emellett mindenképpen folytatni szeretnénk a géppark modernizálását, mert fejlesztések nélkül egyetlen vállalat sem képes állni a piaci versenyt. Fontos célom még, hogy sikeresen befejezzük az ígéretes környezetvédelmi fejlesztéseinket, s hogy bemutathassuk eredményeinket. Röviden összefoglalva: azt szeretném, ha a Pintér Művek tovább fejlődne és versenyképes maradna a jövőben is.

|  CÉGÜNKRŐL

A Keceli Pintér Művek környezetvédelmi berendezéseket, ipari robotokat, atomerőművi berendezéseket, speciális gépeket, alkatrészeket valamint precíziós termékeket gyárt, illetve fejleszt.

MUNKATÁRS

ALVÁLLALKOZÓ

BESZÁLLÍTÓ

EZER NM TERMELŐTERÜLET