„Egy sikeres vállalkozás felépítéséhez rengeteg idő, energia és kitartás szükséges. Úgy gondolom, egy cég csak akkor működhet hosszú távon eredményesen, ha szívvel-lélekkel végzed a munkádat. Mindezekhez pedig nélkülözhetetlen a megértő, szeretetteljes családi háttér.”

Megfontoltan vállalkozni

INTERJÚ ZSIGÓ FERENCCEL,
A ZSIGÓ ÉS TÁRSA KFT. ÜGYVEZETŐJÉVEL

A Zsigó és Társa Kft. húsz éve foglalkozik építőipari kivitelezéssel. Kiváló hírnevét társasházak, családi házak, templomok, középületek valamint ipari és mezőgazdasági létesítmények építésével vívta ki. A kecskeméti cég alapítása óta mindvégig teljes kapacitását lekötve dolgozik, az alapozástól a kulcsrakész átadásig minden munkafolyamatot el tudnak végezni. Zsigó Ferenc tulajdonos-ügyvezetővel visszatekintettünk az elmúlt évtizedekre.

– 1997-ben egyéni vállalkozóként öt-hat fővel kezdtem el kőművesmunkákat vállalni. A megbízásaink egyre szaporodtak, s közben egyre több munkagépet vásároltam, ezért 2000-ben társasvállalkozást alapítottam. Az első években Kecskeméten családi házakat építettünk, felújításokat végeztünk, és sokfelé alvállalkozóként is dolgoztunk. Generálkivitelezőként 2002-ben kezdtük el építeni az első társasházat a Mátyás király körúton. Erre az épületre ma is nagyon büszke vagyok.

Az évek során egyre több megrendelést kaptunk, ezért bővítettük csapatunkat szakipari dolgozókkal is. Most is vannak olyan munkatársaink, akik az első perctől kezdve velünk dolgoznak. Tíz év óta negyven fő körüli a létszámunk, és ehhez kapcsolódik egy jól együttműködő, stabil és összeszokott szakipari alvállalkozói kör, melyben további harminc-negyven fő tevékenykedik. Dupla ennyi embert is tudnánk foglalkoztatni, de nem akarunk a minőség rovására bővíteni. Ennek oka, hogy egyrészt kevés a jó szakember, másrészt pedig a nagyobb létszám még több koordinációt, irányítási és szervezési feladatot jelent. Én jómagam szeretek minden munkát szem előtt tartani, személyesen is felügyelni.

Azt gondolom, hogy egy cégvezetőnek egyik legfontosabb és legnehezebb feladata az emberekkel való bánás, a velük való törődés. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy úgy kell a munkatársakat irányítani, hogy elfogadjanak és tiszteljenek. A dolgozók ugyanis nagyon megérzik, hogy kire kell felnézni, kire kell hallgatni.

Minek köszönhető, hogy a Zsigó és Társa Kft. elismerést szerzett mind az építtetők, mind a lakásvásárlók körében?

– Meggyőződésem, ez annak köszönhető, hogy mindvégig kitartottunk eredeti hitvallásunk mellett, mely szerint elsődleges szempont, magas szinten megfelelni a megrendelői elvárásoknak. Az elmúlt húsz év során mindig előtérbe helyeztük a megbízhatóságot, a minőségi munkavégzést, a határidők maradéktalan betartását.

A Zsigó és Társa Kft. először az igényesen kivitelezett társasházak révén vált elismertté Kecskeméten.

– Sok éven keresztül valóban a társasházak építése tette ki megbízásaink legnagyobb részét. Azonban az évek során mindezek mellett egyre jelentősebbé vált az ipari, agrár, kereskedelmi és logisztikai létesítmények teljes körű kivitelezése. Számos iskola, óvoda, bölcsőde építési vagy felújítási munkálataira kaptunk megbízást. Megrendeléseket nemcsak Kecskemétről és környékéről kapunk, hanem az ország számos távolabbi részéről is. Különösen büszke vagyok arra, hogy műemléki, illetve különböző egyházi építmények építésében vagy felújításában vehettünk részt. Azt hiszem, ez mindenképpen komoly elismerése eddigi munkáinknak, szakmai felkészültségünknek.

Egyre jelentősebb és rangosabb megbízásokat kapnak az egyházaktól is.

– Első ilyen jellegű munkánk Kecskeméten a Barátok temploma külső homlokzatának felújítása volt, majd ezt követte a Református templom toronyburkolatának felújítása. Mi végeztük a széchenyivárosi Szent Család Plébánia szerkezetépítési munkálatait is. Később már generálkivitelezőként számos templom felújítását végeztük, például Budapesten, Kápolnásnyéken, Pátkán, Lovasberényben, de építettünk teljesen új templomokat is. Ezek közül kiemelném Pesterzsébeten, a Klapka téri református templomot. Ez egy nagyon különleges megbízás volt, mivel a terveket 1938-ban fogadták el, de a háború miatt csak az alagsor épült meg. A mi feladatunk az volt, hogy az eredeti terveknek megfelelően, de a mai anyagokkal és a mai előírásoknak megfelelően építsük meg a templomot. Ez tényleg nem mindennapi feladat volt, nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült megvalósítanunk. A templom felszentelésére tavaly került sor, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Az elmúlt év végén kezdtük meg szintén Budapesten, az I. kelületben lévő Szilágyi Dezső téri református templom teljes körű belső felújítását. Ez a neogótikus stílusú épület a főváros második legnagyobb református temploma, a Dunapart egyik jellegzetes építménye, szemben az Országházzal. Érdekességképpen említhetjük meg, hogy itt kötött házasságot Ady Endre, 1940-ben pedig Horty Miklós fia, Horty István. Feladataink közé tartozik többek között a komplett aljzatcsere, padlófűtés beépítése, a teljes villanyhálózat és az összes nyílászáró cseréje. A munkálatokat ez év őszére kell befejeznünk.

|  TÁRSASHÁZAK REFERENCIÁINKBÓL