Oszlánszki Péter a legnagyobb üzleti sikerének tekinti, hogy mindig mindenkit időben kifizetnek, a banknál nincs sorban állás fizetetlen tételek miatt. Óriási eredménynek könyveli el beszállítói maximális bizalmát, amit azzal is kifejeznek, hogy nem kérnek kauciót az elhozott anyagok után. Ez nagy szó főleg annak tükrében, hogy jelentős mennyiségű alapanyagot építenek be évről évre.

Gazdaságos megoldások

INTERJÚ OSZLÁNSZKI PÉTERREL,
A COLL-BAU KFT. TULAJDONOS-ÜGYVEZETŐJÉVEL

Oszlánszki Péter Budapesten járt épületgépészeti szakközépiskolába, majd tanulmányait a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán folytatta. 1985-ben kapta meg a tervezői jogosultságot, majd főállású magántervezőként tevékenykedett. 2001-ben alapította meg a COLL-BAU Kft.-t, amely épületgépészeti tervezésre és kivitelezésre szakosodott. A cég tevékenységéről, terveiről a tulajdonos-ügyvezetővel beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a COLL-BAU Kft. és hogyan fejlődött az alapítás óta?

– Elsősorban Kecskeméten és 100 kilométeres vonzáskörzetében vállalunk komplex épületgépészeti munkákat, de teljesítettünk már megbízást például Nyírbátorban, Győrben, Temesváron és Zürichben is. Feladatvállalásaink a tervek elkészítésétől a végső kivitelezésig tartanak, és felölelnek minden szakági munkát, úgymint víz-, gáz- és fűtésszerelést valamint szellőző és klímaberendezések telepítését. Az utóbbi tevékenységet kezdetektől fogva együttműködő partnerünkkel végezzük. Dolgozói létszámunk folyamatosan növekedett, jelenleg 16 fős állománnyal teljesítjük megbízásainkat. Árbevételünk is emelkedett az elmúlt években.

A munkavégzés során mit tekintenek elsődlegesnek?

– Elsősorban a minőségi munkavégzést, a minőségi alapanyagok használatát. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy időtálló, ár-érték arányban megfelelő anyagokat használjunk. Ellenkező esetben növekedne a garanciális munka mennyisége, ami sem a hírnevünknek, sem a gazdaságos működésünknek nem tenne jót. Volt már olyan vevői megkeresésünk, amit azért nem vállaltam el, mert a tulajdonos olyan műszaki színvonalon szerette volna a kivitelezést, amihez nem akartam adni a nevemet. Fontosnak tartom még az időtényezőt, akár a részhatáridők, akár az átadási határidők pontos betartását. Egy épület kivitelezése meghatározott folyamat szerint zajlik, egyik munka épül a másikra. Ha csúsznánk, akkor kellemetlenséget okoznánk a többi szakmának, ezért mi ezt inkább elkerüljük.

Mik voltak az elmúlt évek jelentős kihívásai?

– Röviden megfogalmazva a sok munka. Ennek természetesen nagyon örülünk, de komoly szervezést is igényel a megrendelések pontos teljesítése. Megbízóink között több nagy, gyártással foglalkozó kecskeméti cég is szerepel, amelyek csarnokainak üzemeltetését, karbantartását 24 órás felügyelettel biztosítjuk, illetve fejlesztési, bővítési feladatait valósítjuk meg. Ezeket a megbízásokat úgy kell teljesítenünk, hogy közben ne zavarjuk az üzemek folyamatos működését. Ez is óriási kihívás, főleg akkor, ha mellette nagyobb projektekben is részt veszünk.

Manapság gyakran hallani a cégutódlás kérdéséről. Mit gondol ezzel kapcsolatban?

– Lassan hatvan éves leszek, aktuális ez a kérdés a mi esetünkben is. Néhány év múlva szeretnék visszavonulni, és zökkenőmentesen átadni a fiamnak a cég vezetését. Mindketten tudatosan készülünk erre a feladatra. A fiam régóta a „coll-baus” csapat tagja. Úgy gondoltam, járja végig az utat. Öt évet fizikai munkával töltött, majd elvégezte a technikumot, jelenleg művezetői munkakört lát el. Egy-két éven belül pedig szeretném bevonni az árajánlat készítésbe és a cégvezetés rejtelmeibe is. Mindkettőnk felelőssége ez, hiszen döntéseinken családok jövője múlik. 

REFERENCIÁINKBÓL

 • BÁCSVÍZ Zrt. irodaépület, Kecskemét (2015)
 • Gábor Áron Laktanya 57. sz. épület, Kiskunhalas (2015)
 • HILTI Tesztépület 1., Kecskemét (2015)
 • Goessler Kuverts Papírfeldolgozóipari Kft. üzemcsarnoka, Kecskemét (2016)
 • Inmenso Kft. Cukrászüzem és Vendéglátó egysége, Kecskemét (2017)
 • Béres Gyártóüzem, Szolnok (2017-2018)
 • 7 lakásos társasház, Budapest, Podmaniczky u. (2017-2018)
 • Univer Piaci ABC, Kecskemét (2018)
 • TT Logisztika Kft. csarnokai, Kecskemét (2018)
 • Mercedes Gyár öltöző épületei, Kecskemét (2018)
 • Hárs Lakókert – 28 lakásos társasház, Kecskemét (2018)
 • Knorr-Bremse Kft. csarnok bővítése, Kecskemét (2018)
 • HILTI Tesztépület 2., Kecskemét (2018)
 • Antolin Hungary Kft. csarnoka, Helvécia (2018-2019)
 • Unilever Magyarország Kft. Háztartás-vegyipari gyár, Nyírbátor (2019)
 • 39 lakásos társasház, Cegléd (2019-2020)
 • Kecskeméti Gumiipari Kft. csarnoka (2019-2020)